East meets west

Titia Bergsma uit Leeuwarden, de eerste Westerse vrouw in Japan. Documentaire en interview met de auteur René Bersma.

Japanse afbeelding van Titia Bergsma.In het kader van de Vrouwenweek 6 t/m 16 maart, organiseren het Historisch Centrum Leeuwarden en Aed Levwerd op donderdag 13 maart een Avond over Titia Bergsma onder de titel East meets west. René Bersma vertelt over deze eerste westerse vrouw in Japan, die in 1786 in Leeuwarden werd geboren. Tijdens deze avond wordt de documentaire over de zoektocht naar dit verre familielid van Bersma getoond. Aansluitend wordt na de pauze Bersma geïnterviewd door historica Corien Rattink.

In 1970 trouwde de in Nederland geboren Canadees en voormalig diplomaat Bersma zijn Japanse vrouw. Hij ontwikkelde een sterke band met Japan. Bij toeval hoorde hij in 1999 over Titia Bergsma en raakte hij geboeid door haar levensverhaal. Titia Bergsma werd geboren aan de Nieuwestad in Leeuwarden in 1786 en overleed in 1821 te Den Haag. Haar verschijning zorgde in 1817 voor veel opschudding onder de lokale bevolking. De schilders van Nagasaki beschouwden haar als fascinerend studiemateriaal. De beeltenis van Titia wordt tot op vandaag nog op grote schaal in Japan gereproduceerd als historisch icoon van de westerse vrouw. Deze avond begint om 20.00 uur in het Historisch Centrum Leeuwarden, Groeneweg 1. De toegang is gratis.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met: het Historisch Centrum Leeuwarden, historischcentrum@leeuwarden.nl of 058- 2338399, vragen naar Jitske Hiemstra of Jan Folkerts.

Terug